Ruim € 165.000 subsidie voor geslachtsbepaling legkip in ei

Kuikens

11-02-2016 09:37 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse start-up In Ovo en het Deense bedrijf Sanovo krijgen € 165.245 subsidie. Het bedrag is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van een volautomatisch systeem voor geslachtsbepaling bij kippen.

De biotechstart-up In Ovo heeft een innovatief concept ontwikkeld waarmee het geslacht van een legkip al in het ei te achterhalen is. In Ovo test de eieren door na een aantal dagen broeden een kleine punctie te maken. Het geslacht is zo chemisch te bepalen. De hennetjes komen ongeveer twee weken later gewoon gezond uit. Voor de ‘mannetjeseieren’ houdt het broedproces na de test op.

Samen met het Deense bedrijf Sanovo verwacht de start-up in 2017 het eerste prototype van het systeem te presenteren. Het systeem moet een diervriendelijk en kostenalternatief zijn voor het arbeidsintensieve, handmatige seksen van kuikens.

3,2 miljard eendagshaantjes

In Nederland vergast de pluimveesector jaarlijks tientallen miljoenen mannetjeskuikens, omdat haantjes geen eieren leggen en de mannetjes van legrassen ongeschikt zijn als vleeskip. Wereldwijd gaat het om 3,2 miljard eendagshaantjes per jaar.

“Omdat er nog geen oplossing voorhanden is, wordt het doden van eendagshaantjes nu nog gedoogd. In 2017 is het verbod in Duitsland naar verwachting echt van kracht”, zei Wouter Bruins, medeoprichter van In Ovo, eerder tegen DuurzaamBedrijfsleven Media. “Dan zijn wij ook klaar om de markt op te gaan.”

Verdere ontwikkeling

Om het systeem verder te ontwikkelen, hebben de bedrijven in totaal € 559.398 nodig. Dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) krijgen In Ovo en Sanovo nu een deel van dit bedrag in de vorm van een subsidie van € 165.245.

De subsidie maakt deel uit van een totale subsidie van € 500.000, bedoeld voor vier projecten waarin minimaal twee mkb-bedrijven uit Gelderland of Overijssel met elkaar samenwerken en een innovatief of duurzaam idee hebben.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Provincie Gelderland, In Ovo | Foto: Derek Oyen, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij