Parijzenaren eten lokaal door landbouwtoren op zonne-energie

Stadslandbouw

19-02-2016 09:01 | Door: Chris Thijssen

Het Franse ontwerperscollectief ABF-lab bouwt in de Parijse gemeente Romainville een stadsboerderij met acht teeltlagen. De boerderij moet dienen als voorbeeld voor lokale voedselproductie.

Het is de bedoeling dat de stadsboerderij, met een oppervlakte van 2.000 vierkante meter, gewassen als tomaten, courgettes, sla en kruiden gaat verbouwen. De producten die worden geoogst, zijn bedoeld voor verkoop aan consumenten, via lokale winkels en restaurants.

De gewassen worden geteeld met behulp van zonlicht. Door de acht kasverdiepingen aan de zonkant te bouwen, is er volgens de ontwerpers van het Parijse ABF-lab geen kunstlicht nodig om de verschillende gewassen van voldoende licht te voorzien.

Fotovoltaïsche zonnecellen zorgen daarnaast voor het genereren van elektriciteit. Irrigatie van de gewassen vindt plaats door het gebruik van opgevangen regenwater, dat in een gesloten systeem wordt hergebruikt. Daarnaast zet de stadsboerderij reststromen om in compost, die wordt gebruikt om de teeltbodem te voeden.

Stadsboerderij

CO2-reductie

De ontwerpers zien het project als een bijdrage aan de verbetering van de leefomgeving. “Dat komt door de productie van hyperlokaal, gezond en hoogwaardig voedsel en door de vermindering van kosten, CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele energie”, schrijven de ontwerpers over het ontwerp.

Ze zien het project naar eigen zeggen als een pilot die stadslandbouw promoot en het bewustzijn over lokaal geteeld voedsel verhoogt. Naar verwachting wordt de toren later dit jaar opgeleverd. Met de bouw is € 3,4 mln gemoeid.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: ABF-lab | Foto: ABF-lab (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij