Protix zet boeren in voor opkweken vliegenlarven

Soldatenvlieg

22-02-2016 12:17 | Door: Chris Thijssen

Insectenkwekerij Protix BioSystems slaat de handen ineen met agrariërs, die voor het bedrijf vliegenlarven gaan opkweken. Hiermee kunnen boeren extra inkomsten genereren.

Dat schrijft het Brabants Dagblad. Protix, dat sinds kort insectenolie levert aan onder meer Coppens Diervoeding, verplaatst de insectenkweek vanuit het lab naar boerenstallen.

De insectenkweker uit Dongen betrekt agrariërs bij het kweekproces door hen aangeleverde larven van de zwarte soldatenvlieg te laten vetmesten. Dit biedt agrariërs met bijvoorbeeld lege stallen of een verliesgevende onderneming volgens het bedrijf een nieuw verdienmodel.

Protix heeft als doel binnen twee jaar zestien stallen met kweeklarven te hebben gevuld. Een nieuwe fabriek in Den Bosch moet dan de kweekproducten van tien tot vijftien boeren verwerken.

Tienjarig contract

Deelnemende agrariërs moeten zelf ook investeren. Ze krijgen dan een contract van tien jaar. Hoe hoog investeringsbedrag is, maakt Protix niet bekend, schrijft het Brabants Dagblad.

Volgens de krant heeft de insectenkweker vooralsnog alleen met een varkenshouder uit Haaksbergen een contract getekend. Met twee boeren uit Noord-Brabant zou het bedrijf nog in onderhandeling zijn.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Brabants Dagblad | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij