14-05-2013 11:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Algen kunnen mogelijk de oplossing zijn van ondervoeding, bedacht het Herzliya-gymnasium in Tel Aviv. Want algen zijn zeer voedzaam en gezond.

"Is het niet absurd dat in de 21e eeuw nog steeds kinderen honger lijden?" Dit is de vraag die Anouk Savir-Carmon, leerling van het Herzliya-gymnasium zichzelf stelde. Samen met docenten en medestudenten bedacht zij een project om ondervoeding tegen te gaan met algen. Deze kleine, groene organismen blijken bijzonder voedzaam.

Het gaat om twee verschillende soorten, namelijk microscopische blauwe- en groene algensoort spirulina of Cyanophyceae. "Deze bestaan voor 70 procent uit proteïnen en bevat verder ook koolhydraten, antioxidanten, omega-3-vetzuren, vitamines en mineralen. Alles dus wat nodig is voor volwaardig voedsel", zegt Savir-Carmon.

Onderzoek

Dat algen voedzaam zijn bleek al eerder uit een onderzoek van de VN Voedsel en Landbouworganisatie (FAO). In 2008 toonde de FAO aan dat als spirulina-algen worden vermalen, 10 gram van het poeder ondervoeding bij kinderen kan tegengaan.

Het nadeel is, zoals vaak bij innovaties, de prijs. De Israëlische leerlingen zijn daarom nu aan het experimenteren om hun eigen algen te kweken. De eerste oogst is al gelukt. Met deze experimenten willen ze het kweken van algen sneller en goedkoper maken. Het onderzoek is succesvol, verschillende landen zoals Ethiopië, Zuid-Afrika en Lesotho hebben interesse getoond.

Insecten

Volgens de Verenigde Naties lijdt nog steeds één op de acht mensen ter wereld aan ondervoeding. Gezamenlijk zijn dit zo’n 870 miljoen mensen die te maken hebben met een gebrekkige opname van voedingsstoffen of die leiden aan onregelmatige en onevenwichtige voedselinname.

Het ontwikkelen van algen als voeding is niet de enige innovatie op dit gebied. De Verenigde Naties zien in het eten van insecten een andere toereikende oplossing. Hiermee kunnen niet alleen het aantal ondervoede mensen flink worden terug gebracht, ook kan milieuvervuiling hiermee worden tegengegaan.

Het eten van insecten is een duurzame oplossing, omdat deze kleine beestjes niet veel CO2 uitstoten. Dit komt doordat ze zichzelf voornamelijk voeden met  restjes en uitwerpselen. Volgens de FAO zijn insecten overal en vermenigvuldigen ze zich snel. Ook zijn ze enorm voedzaam omdat ze veel vezels bevatten.

Foto: Como un pez via Flickr.com

Bron: IPS News & Trouw