Franse insectenstart-up groeit met nieuwe fabriek

Ynsite

02-03-2016 09:41 | Door: Chris Thijssen

De Franse start-up Ynsect bouwt in Frankrijk een nieuwe fabriek. Daar wil de start-up jaarlijks 700 ton insectenmeel per jaar produceren.

In de fabriek, die halverwege 2016 opent in de Franse Jura, gaat Ynsect vooral insectenmeel en -olie voor de diervoedersector produceren van de larven van de meeltor. De hoofdmarkt van de start-up is de visvoedersector, gevolgd door premium huisdiervoer.

“Uit verschillende studies blijkt dat vismeel kan worden vervangen door eiwitmeel van insecten”, zegt Marjolaine Thinat van Ynsect. “Momenteel is insectenmeel in Europa alleen toegestaan in honden- en kattenvoer. Insectenolie is toegestaan voor huisdier- en niet-herkauwers, waaronder vis.”

Ynsect verwacht in de 3.000 vierkante meter grote fabriek, die de naam Ynsite krijgt, per jaar 700 ton insectenmeel te produceren.

Internationale groei

In 2015 bouwde de start-up al een technologische en commerciële demonstratiefabriek voor het produceren van insectenmeel en –olie. Met deze proeffabriek wilde Ynsect bewijzen dat de technologie op grote schaal en in een groot volume kan worden gereproduceerd op locaties over de hele wereld.

Op basis daarvan wordt de nieuwe fabriek gebouwd, met als uiteindelijk doel een snelle internationale ontwikkeling.

Groeiende wereldbevolking

Ynsect biedt naar eigen zeggen een duurzaam alternatief voor de stijgende vraag naar eiwitrijk voedsel. “Naar verwachting stijgt de wereldbevolking naar 9 miljard in 2050 en tussen 2007 en 2030 zal de proteïneconsumptie met 52 procent stijgen”, zegt Thinat.

“Hiervoor moeten we voldoende eiwitten produceren om vis en pluimvee te voeden, de diersoorten die wereldwijd het meest worden geconsumeerd. Insecten bieden een legitieme oplossing op zowel economisch als ecologisch vlak.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Ynsect | Foto: Ynsect (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij