Zuiveringsinstallatie laat glastuinbouw ‘emissieproof’ telen

Kassen

17-03-2016 09:23 | Door: Chris Thijssen

Een zuiveringsinstallatie van WaterIQ stelt glastuinbouwers in staat vrijwel zonder emissie van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen te telen. Het systeem verwijdert minimaal 95 procent van de middelen uit het te lozen water.

Dat schrijft Glastuinbouw Waterproof. Voor glastuinbouwers geldt vanaf 1 januari 2018 een individuele zuiveringsplicht, waarbij minimaal 95 procent van de gewasbeschermingsmiddelen uit het te lozen water moet worden verwijderd. Voor specifieke gewasbeschermingsmiddelen bestaat nu al een zuiveringsplicht van 99,5 procent.

De waterbehandeling van de Opticlear Diamond van WaterIQ stelt glastuinbouwers in staat ‘emissieproof’ te telen. Het systeem combineert vier functies. Zo verwijdert de installatie organische vervuiling uit drain- en aanvullend gietwater. Daarnaast ontsmet het systeem de waterstromen door oxidering van virussen, schimmels en bacteriën.

Ook verwijdert de Opticlear Diamond residuen van gewasbeschermingsmiddelen door oxidering van onder meer gewasbeschermingsmiddelen en groeiregulators. Daarnaast verlaagt het systeem het meststoffenaandeel door selectieve verwijdering van zouten als natrium en kalium.

Volledige recirculatie

De installatie is op meerdere silo’s aan te sluiten en kent meerdere behandelrecepten. Telers kunnen die op de functie van de behandeling afstemmen. Zo kunnen ze kiezen voor een intensief zuiveringsprogramma voor de riooltank, terwijl er een milder programma voor de drainwatersilo’s draait.

Op die manier kunnen glastuinbouwers volgens WaterIQ het water dat zij gebruiken volledig recirculeren.

Zuiveringseis

WaterIQ laat de Opticlear Diamond momenteel testen door een onafhankelijke derde partij. Wanneer de uitkomsten van deze test door de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallatie Glastuinbouw (BZG) worden goedgekeurd, wordt de zuiveringsinstallatie opgenomen in de BZG-lijst. Zo weten telers dat de installatie zeker voldoet aan de zuiveringseis van minimaal 95 procent.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Glastuinbouw Waterproof, WaterIQ | Foto: E. Dronkert, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij