'Luchtkussen-dak' verlicht en isoleert kalverstal

Staldak

17-03-2016 18:29 | Door: Chris Thijssen

Een nieuwe stal voor zeshonderd vleeskalveren krijgt een ‘luchtkussen-dak', dat licht in de stal laat zonder deze op te warmen. Dat moet bijdragen aan het dierenwelzijn.

ID Agro bouwt in opdracht van veehouder Fluitman in het Overijsselse Radewijk een stal voor zeshonderd vleeskalveren.

Het dak van deze stal wordt gevormd door twee afzonderlijke dakmembranen, waartussen lucht wordt geblazen. Door dit ‘luchtkussen’ krijgt het dak een bolling, terwijl de stal aan de binnenkant een zadeldakvorm heeft.

Licht en isolatie

Ondanks het donkere uiterlijk van het dak, laat het toch licht binnen in de stal. Dat komt door een wit transparant membraan aan de binnenzijde van het dak. Door de natuurlijke lichtvoorziening in de stal ondervinden de kalveren straks een natuurlijk dag- en nachtritme. Dat draagt volgens ID Agro bij aan het dierenwelzijn.

Behalve het doorlaten van licht, zorgt het dak bovendien voor isolatie van de stal, stelt het bedrijf.

Volgens ID Agro wordt de techniek in de agrarische sector in Nederland nog niet veel toegepast. Het bedrijf ontwikkelde eerder al serrestallen voor melkvee. Deze stallen hebben, net als de nieuwe kalverstal, een lichtdoorlatend dak. Het dak van de serrestal is echter niet isolerend. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: ID Agro | Foto: ID Agro (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij