‘Stoffen uit blauwalgen bevorderen groei landbouwgewassen’

Blauwalgen

30-03-2016 10:24 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers van Wageningen UR zien kansen voor de toepassing van microalgen in de landbouw. Zo zouden microalgen dienst kunnen doen als bodemverbeteraar of gewasbeschermer.

Uit een rapport van Wageningen UR-onderzoekers Rommie van der Weide en Joanneke Spruijt blijkt dat stoffen uit microalgen schimmels en aaltjes op landbouwgewassen kunnen bestrijden. Dat concluderen de wetenschappers op basis van diverse internationale onderzoeken.

Daarnaast kan het gebruik van cyanobacteriën, ook wel bekend als blauwalg, als meststof de minimale stikstofafgifte verminderen van gewassen als rijst, bonen, tarwe en mais. In bepaalde gevallen zou dit ook leiden tot een hogere opbrengst.

Behalve als meststof, kunnen microalgen ook worden toegepast als bodemverbeteraar. De algen kunnen de biologische activiteit in de bodem verhogen, stellen de onderzoekers.  

Plantengroei bevorderen

Volgens Van der Weide en Spruijt kunnen microalgen verder de plantengroei bevorderen. Verschillende microalgensoorten produceren groeibevorderende stoffen, zoals auxines, aminozuren en vitaminen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat deze stoffen, vooral van cyanobacteriën, positieve effecten hebben op kieming, de blad- en stengelgroei en de bloei- en vruchtvorming van landbouwgewassen.

Om de kansen met microalgen te benutten, zou er volgens de wetenschappers verder moeten worden geïnvesteerd in onderzoek. Verder onderzoek moet uitwijzen welke werkzame stoffen uit microalgen andere organismen bestrijden en in welke formulering en met welke dosering ze dat doen.

Verder zouden de effecten van algentoepassingen op onder meer het milieu, de bodemverbetering en gewasbescherming moeten worden vergeleken met conventionele methoden, stellen Van der Weide en Spruijt.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wageningen UR | Foto: Mark Sadowski, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij