Fries assemblagebedrijf bouwt volledig elektrische shovels

Frisian Motors

03-04-2016 09:02 | Door: Chris Thijssen

Het assemblagebedrijf Frisian Motors duikt in de markt van volledig elektrische shovels voor de landbouwindustrie.

Dat schrijft Tuin en Park Techniek. Het Friese bedrijf assembleert momenteel de eerste veertien elektrische minishovels. Deze voertuigen, met de naam Norbert FM-120, hebben een continuvermogen van 18 kilowatt (24 paardenkrachten) en een piekvermogen van 30 kilowatt (40 paardenkrachten).

Volgens Frisian Motors is het accupakket al in acht uur van 0 tot 100 procent op te laden. Met een vol accupakket zou de werktijd van de elektrische minishovels variëren van 2,5 tot 6 uur.

Digitale besturing

Het accupakket in het achterste deel van de shovel moet ook dienstdoen als contragewicht. Het gewicht van 250 kilo brengt het totaalgewicht van de shovel op 1.120 kilo. Hiermee kan de 120 centimeter brede Norbert FM-120 450 kilo tillen en 2.000 kilo dragen.

De minishovels, voorzien van vierwielaandrijving, rijden maximaal 12 kilometer per uur. Ze kunnen daarnaast worden bediend via een 7 inch-touchscreen.

De basisprijs van de Norbert FM-120 ligt op ongeveer € 18.500. Frisian Motors laat weten later dit jaar een variant van de shovel te leveren met lithium-ion-accu’s. Deze moeten de actieradius vergroten en snellladen met krachtstroom mogelijk maken.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Frisian Motors, Tuin en Park Techniek
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij