Nederland op weg naar 100% duurzame palmolie

Nederland op weg naar 100% duurzame palmolie

28-03-2012 21:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is sterk toegewijd aan het gebruik van duurzame palmolie. Van de gebruikte palmolie was 21 procent duurzaam in 2011, een grote stap richting de doelstelling om in 2015 alleen duurzame palmolie te gebruiken.

De Task Force Duurzame Palmolie is opgericht in november 2010 met als doel vraag en aanbod op het gebied van duurzame palmolie bij elkaar te brengen. Gisteren presenteerde de Task Force de eerste resultaten aan staatssecretatis Henk Bleker. Daaruit blijkt dat 21 procent van de jaarlijks gebruikte 385.000 ton palmolie nu duurzaam is.

Doelstellingen

Palmolie wordt verwerkt in meer dan de helft van de producten die te koop zijn in de supermarkt. Daarmee is het de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Wereldwijd vindt hiervoor de afbranding van oerwoud plaats, een oorzaak van flinke CO2-uitstoot. Ook komt de natuurlijke balans van het ecosysteem hierdoor in gevaar.

Duurzame palmolie is sinds 2008 ruimschoots verkrijgbaar op de markt, maar slechts de helft van alle duurzaam geproduceerde palmolie wordt verkocht. Om de transitie naar duurzame palmolie te bespoedigen is in 2010 de Task Force Duurzame Palmolie opgericht om de krachten van aanbieders en afnemers van palmolie te bundelen.

Binnen dit platform hebben zij zich gecommitteerd aan de doelstelling dat uiterlijk eind 2015 alle voor de Nederlandse voedingsmiddelenmarkt bestemde palmolie duurzaam is.

"De Task Force Duurzame palmolie heeft vandaag mooie resultaten gepresenteerd. De resultaten zijn bemoedigend, maar er is nog veel werk aan de winkel,” zegt staatssecretaris Henk Bleker in een reactie op de rapportage. “Het gaat er nu om werk te maken van de afspraken, draagvlak te houden, en alle partijen in de verwerkende sectoren te blijven betrekken.”

Duurzame palmolie

Duurzame palmolie is geproduceerd en gecertificeerd is volgens de criteria van de Ronde Tafel Duurzame Palmolie (RSPO). De RSPO is het internationale platform voor maatschappelijke organisaties, financiële organisaties, verwerkers, en handelaren voor het verduurzamen van de wereldwijde palmolieproductie en handel. De RSPO heeft als visie duurzame palmolie de norm te maken in alle markten wereldwijd. In totaal zijn er 61 Nederlandse bedrijven bij de Ronde Tafel aangesloten, waaronder Akzo Nobel, Rabobank en Unilever.

Foto: Pali Nalu

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij