Opnieuw duurzaam certificaat voor schol van Urker bedrijven

Scholvisserij

14-04-2016 10:24 | Door: Chris Thijssen

De schol van de Urker familiebedrijven Ekofish Group en Osprey is opnieuw voor vijf jaar gecertificeerd door de Marine Stewardship Council (MSC).

De vissers van Ekofish Group en Osprey de schol in de Centrale Noordzee. Ze vissen volgens de twinrig-methode. Dat houdt in dat ze netten met wijde mazen gebruiken, zodat vooral grotere schol wordt gevangen. De wijde mazen verminderen bovendien de kans op bijvangst.

“Toen wij in 2009 als eerste scholvisserij gecertificeerd werden, konden we niet weten wat voor impact dit zou hebben op de scholmarkt”, zegt Louwe de Boer, directeur van Ekofish Group, in een persbericht. “Ondertussen zijn we jaren verder en zien we dat er wel degelijk positieve effecten te benoemen zijn.”

Zo is de twinrig-methode sinds de eerste toekenning van het MSC-certificaat onderzocht en vernieuwd. Nu geven het tuig en het net volgens de Marine Stewardship Council (MSC) nog minimale bodemberoering en verbruiken de vissers nog minder brandstof tijdens het vissen.

Gezonde visbestanden

In de nieuwe MSC-certificaten zijn verbetereisen opgenomen. Hiermee eist MSC van de Urker visserijen dat ze hun impact op de sterrog in kaart brengen. Het gewicht van deze rog neemt af, wat een gevolg kan zijn van overbevissing. De soort staat als ‘kwetsbaar’ op de internationale rode lijst van de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN).

De nieuwe certificering is voor vijf jaar geldig en wordt jaarlijks ge-audit. Hierbij staan de drie principes van MSC - gezonde visbestanden, minimale effecten op het mariene ecosysteem en effectief beheer - centraal.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Marine Stewardship Council | Foto: GIJS streekselecties, via Marine Stewardship Council (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij