Hoe FrieslandCampina inspeelt op de vraag naar duurzame kaas

Koeien

14-04-2016 18:14 | Door: Chris Thijssen

Het aantal aan FrieslandCampina leverende melkveebedrijven dat weidegang toepast is in 2015 met honderd toegenomen. De zuivelcoöperatie wil minimaal vierhonderd andere bedrijven stimuleren hun koeien in de wei te laten grazen.

Van de 12.618 melkveebedrijven die in Nederland lid zijn van FrieslandCampina paste in 2015 77,9 procent een vorm van weidegang toe. In 2014 lag dat percentage op 77,2. De zuivelcoöperatie streeft ernaar dat in 2020 81,2 procent van de aangesloten melkveebedrijven weidegang toepast.

Dat was ook het niveau in 2012. Om datzelfde niveau weer te behalen, wil het zuivelconcern de komende jaren minimaal vierhonderd melkveebedrijven, die nu nog koeien in de stal hebben, stimuleren hun koeien in de wei te laten.

Hiervoor gaat FrieslandCampina onder andere melkveebedrijven benaderen die de afgelopen drie jaar met weidegang zijn gestopt. De melkveehouders die de overstap naar weidegang willen maken, kunnen gebruik maken van het landelijke begeleidingstraject voor zogeheten Nieuwe Weiders.

Weidemelkkaas

Volgens FrieslandCampina is er een toenemende belangstelling voor zuivelproducten van weidemelk. Om hierop in te spelen, introduceerde de zuivelcoöperatie Campina-kaas, een serie Goudse kazen gemaakt met weidemelk. Ook Milner en Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel zijn gemaakt met weidemelk.

Vanaf april worden ook de vleesvervangers van het merk Valess van weidemelk gemaakt. Verschillende supermarkten nemen daarnaast binnenkort voor hun huismerk weidemelkkaas af, meldt FrieslandCampina.

Weidegangtoeslag

FrieslandCampina beloont melkveehouders die hun melkkoeien gedurende minimaal 120 dagen per jaar, minimaal zes uur per dag in de wei laten grazen. Deze boeren hebben recht op een weidegangtoeslag van bruto € 1 per 100 kilo melk.

Daarnaast beloont de coöperatie deelweidegang met € 0,46 per 100 kilo melk. Bij deze vorm van weidegang moeten melkveehouders gedurende minimaal 120 dagen per jaar ten minste 25 procent van hun rundvee laten weiden.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: FrieslandCampina | Foto: FrieslandCampina (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij