Hoe Internet of Things de Flevose landbouw efficiënter maakt

Smartphone

19-04-2016 13:43 | Door: Chris Thijssen

De agrosector in Dronten maakt in een pilotproject gebruik van het LoraWan-netwerk. Dit moet het werk van verschillende agrarische partijen in de regio sneller, veiliger en efficiënter maken.

Het digitale netwerk, Long Range Wide Area Netwerk (LoraWan) geheten, laat kleine energiezuinige sensoren en apparaten die worden gebruikt in de agrosector met elkaar en met applicaties communiceren. De sensoren gebruiken volgens de partijen ‘zeer weinig’ elektriciteit, wat de techniek geschikt maakt voor Internet of Things (IoT)-toepassingen.

Voor de agrarsiche sector valt hierbij te denken aan sensoren die data loggen over temperatuur, vocht en waterstand. Daarnaast is het mogelijk tijdens het rooien te meten hoe groot de kans op beschadigingen van het product is door een sensor mee te rooien.

Pilotproject

Het netwerk van The Things Network (TTN) Agri Flevoland bij het Aeres Praktijkcentrum in Dronten is gestart als pilot. De aangesloten partijen, waaronder internetprovider Solcon, Atilas Automatisering, AppsforAgri en Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland, richten zich met name op de infrastructuur.

Studenten van CAH Vilentum Hogeschool gaan daarnaast aan de slag met het definiëren van mogelijke toepassingen, de meest kansrijke toepassingen worden verder uitgewerkt in applicaties voor de eindgebruikers.

Dekkend netwerk voor Flevoland

Naast het pilotproject in Dronten werkt de stichting The Things Network Flevoland aan een dekkend LoraWan-netwerk voor heel Flevoland. “Een groot voordeel van LoraWan is dat een ontvanger in landelijk gebied, zoals Flevoland, sensoren kan ontvangen tot circa 15 kilometer afstand”, schrijft Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland. “Hierdoor is met een beperkte investering een Flevoland-dekkend netwerk te realiseren.”

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland | Foto: Sozialhelden, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij