Hoe een slakweker aan 1.400 huishoudens groen gas levert

Sla

20-04-2016 07:54 | Door: Chris Thijssen

Slaspecialist B-Four Agro uit Warmenhuizen bouwt op zijn terrein een biovergistingsinstallatie. De installatie moet jaarlijks 2 miljoen kubieke meter groen gas produceren voor bijna 1.400 huishoudens.

De plaatsing van de biovergistingsinstallatie is onderdeel van het Noord-Hollandse project B4Energy. Als voeding voor de toekomstige installatie gebruikt B4Energy elk jaar 16.000 ton biomassa die bestaat uit plantaardige reststromen van slateler B-Four Agro zelf en agrarische bedrijven in de regio.

“De 2 miljoen kubieke meter gas die vervolgens elk jaar vrijkomt, wordt ingevoerd in het aardgasnet en voorziet - naast onze eigen kweeksystemen - zo’n 1.400 huishoudens van duurzame energie”, zegt Fred Berkhout, vennoot van B-Four Agro. “Dat maakt onze bedrijfsvoering circulair en klimaatneutraal.”

B-Four Agro ontvangt voor het project een investering van het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland. Hoe groot de investering is, maken de partijen niet bekend.

Circulaire economie en voedselproductie

Met de vergister wil B-Four Agro naar eigen zeggen innovatiever, duurzamer en efficiënter opereren. Eerder installeerde het bedrijf al ruim 1.000 zonnepanelen op de daken. Daarnaast richt het bedrijf zich op de ontwikkeling van groente op waterteelt en het gebruik van LED-verlichting.

Jaap Bond, gedeputeerde voor Economische Zaken, noemt het project een ‘prachtig voorbeeld van Noord-Hollands ondernemerschap’. “Aan de teelt op water bij B-Four Agro wordt nu duurzame energie-opwekking toegevoegd door B4Energy”, zegt hij. “De sector laat hiermee zien dat circulaire economie en emissieloze voedselproductie écht plaatsvinden.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland | Foto: Putneypicks, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij