21-04-2016 12:11 | Door: Chris Thijssen

Het is Glasaal Volendam naar alle waarschijnlijkheid gelukt om babypaling te laten eten. Hiermee hebben de oprichters naar eigen zeggen een belangrijke stap gezet om jonge paling te kunnen produceren in een kweekomgeving.

Glasaal Volendam experimenteert met methodes voor het opkweken van jonge paling, ook wel glasaal genoemd, uit zelfgekweekte larven. Hiermee geeft het bedrijf vervolg aan jarenlang onderzoek van de Universiteit van Leiden. Doel is de wereldwijde afname van de palingstand een halt toe te roepen.

Paling kweken gebeurt al langer, maar in de huidige kwekerijen wordt wild gevangen glasaal gekweekt tot paling die geschikt is voor consumptie. Het is nog nooit gelukt om glasaal uit larven op te kweken, stelt Glasaal Volendam.

Volgens de oprichters is dat te wijten aan de palinglarven, die normaal gesproken niet eten in gevangenschap. Uit onderzoek blijkt dat deze larven na de eerste zestien tot zeventien dagen van hun bestaan niet meer op hun eigen voorraad verder kunnen leven.

Glasaal Volendam

Ontlasting

Glasaal Volendam wist het leven van de larven echter tot 26 dagen te verlengen. “Via monsters, filmpjes en foto’s onderzoeken we elke dag alles. We hebben eerst bewegende bekken waargenomen en gedrag dat lijkt op eten”, zegt Petra van Dijk, aquamanager bij Glasaal Nederland.

“Toen we daarna ontlasting aantroffen, waren wij zeker: dit kan niet anders of de larven moeten hebben gegeten.Via ons netwerk en denktank hebben we vervolgens gecheckt of het zeker was. Met name de wetenschappers houden met 99 procent nog een kleine slag om de arm.”

De komende weken onderzoeken Van Dijk en haar collega’s de larven verder om zeker te weten dat ze hebben gegeten.

Financiering

Volgens Cees Zwarthoed, bestuursvoorzitter bij Glasaal Volendam, is dit een belangrijke stap. “Natuurlijk hebben we nog een lange weg te gaan om dit in grote aantallen te gaan doen en ze op te kweken naar glasaal, maar dit succes gaat zorgen voor nog meer vertrouwen en hopelijk continuïteit in de vorm van financiering”, zegt hij.

Ondanks het behaalde succes denkt Zwarthoed dat het nog wel vijf jaar duurt voordat hij en zijn collega’s tot exploitatie en een winstgevend bedrijf kunnen komen.

Bron: Glasaal Volendam | Header-foto: gailhampshire, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) , In tekst-foto: Glasaal Volendam