Hoe ‘pratende planten’ minder water verspillen

Planten

22-04-2016 09:24 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers aan de Ugent hebben ‘pratende planten’ ontwikkeld die zelf aangeven wanneer er in hun groei iets fout gaat of hoeveel water ze precies willen krijgen.

De Ugent presenteert de innovatie komende week op de Gentse Floraliën. De ‘speaking plants’ van de universiteit zijn uitgerust met verschillende sensoren op de bladeren en stengels.

“We meten onder meer de groei en sapstroom, maar luisteren ook naar het geklik in de stengel als de waterkolom breekt – een teken van stress”, zegt professor Kathy Steppe van de vakgroep Toegepaste Ecologie en Milieubiologie. “Daardoor kunnen we net zoveel water geven als de plant heeft verdampt. Zo vermijden we verspilling. En als we merken dat de plant stress heeft, zoeken we de oorzaak.”

Gegevens combineren

Dergelijke sensoren bestaan al langer, stelt Steppe. Maar volgens de professor is de Ugent een voorloper als het gaat om de combinatie met computermodellen.

“Dat een plant op een bepaalde dag minder groeit of zelfs krimpt, zegt op zichzelf niet zoveel”, stelt ze. “Onze modellen brengen die meetgegevens samen met een hele reeks andere gegevens, zodat we kunnen kijken of er echt een probleem is – en of een sterkere krimp van het blad of de stengel bijvoorbeeld niet het gevolg is van een zeer zonnige dag.”

Voorlopig werkt het model allen nog beslissingsondersteunend, maar volgens Steppe kunnen de planten binnenkort rechtstreeks de computersystemen van hun serre aansturen. Zo kunnen ze zelf bepalen wat bijvoorbeeld de raamstand of de sterkte van de belichting moet zijn.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Ugent | Foto: Kārlis Dambrāns, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij