Bedrijf claimt primeur met daglichtloze komkommerteelt

Komkommers

23-04-2016 10:06 | Door: Chris Thijssen

Het Nederlandse bedrijf Certhon claimt als eerste ter wereld volledig zonder daglicht komkommers te hebben geteeld.

Certhon teelde de komkommers in de zogeheten PlantyFood-groeicel. Hierbij worden groentezaden met behulp van speciaal ontwikkelde watergekoelde LED-verlichting zonder daglicht opgekweekt tot een volgroeid product.

Volgens Certhon biedt de technologie kansen voor de voedselvoorziening van de toekomst. “Met een groeiende wereldbevolking, tekort aan water en beschikking van alternatieve energie heeft Certhon in de PlantyFood-groeicel de technieken ontwikkeld en bij elkaar gebracht om jaarrond, op elke plek in de wereld, verse en gezonde groenten te kunnen telen”, meldt het bedrijf.

Oplossingen voor telers

Volgens Certhon moet de PlantyFood-groeicel echter niet alleen worden gezien als een toepassing voor de grootschalige productie van groenten. “Met de PlantyFood-groeicel gaat het er meer om dat we recepten kunnen ontwikkelen voor gewassen en dat dit vertaald kan worden naar oplossingen voor telers”, zegt John Lagerwerf, woordvoerder van Certhon, tegen Groentenet.

Zo kunnen zij een bepaald deel van hun teeltcyclus in de groeicel realiseren, stelt Lagerwerf. Daarnaast kan de technologie volgens hem oplossingen bieden voor teeltomstandigheden in het buitenland.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Certhon, Groentenet | Foto: Alice Henneman, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij