Hoe twee Drentse melkveehouders energie en CO2 besparen

Kaas

13-05-2016 13:42 | Door: Chris Thijssen

De Drentse melkveebedrijven Weitkamp en Koekoek besparen door verschillende maatregelen tienduizenden kilo’s aan CO2. Voor hun inspanningen ontvingen de bedrijven van de provincie Drenthe een Green Deal-certificaat.

Melkveebedrijf Weitkamp levert een besparing van 33.000 kilo CO2, onder meer door de aanschaf van een grotere voorkoeler voor de melkmachine. Daarnaast heeft het bedrijf een gasgeiser aangeschaft die de gasboiler vervangt.

Weitkamp gebruikt de warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk niet alleen voor het reinigen van de melkstal, maar ook voor warmte in huis. Dit levert het bedrijf naar verwachting 70 procent energiebesparing op. Privé denken de eigenaars 60 procent te besparen.

Melkremmer voor zuinigere koeling

Het melkveebedrijf Koekoek stoot jaarlijks 21.000 kilo minder CO2 uit dan voorheen. Dat is te danken aan onder meer het vervangen van de vacuümpomp, waterpomp en koelmachine. Het vervangen van de boiler door een geiser levert volgens het bedrijf een besparing van 3 tot 5 kubieke meter gas per dag op.

Daarnaast is de melkleiding voorzien van een melkremmer, die de melk minder snel door de leiding laat gaan. Daardoor heeft de melk meer tijd om af te koelen en hoeft de koelmachine minder te draaien.

Green Deal DOC Kaas

In 2014 sloot de provincie Drenthe een Green Deal met zuivelcoöperatie DOC Kaas voor een programma dat zich richt op energiebesparing en opwekking op melkveebedrijven. De leden van DOC Kaas, waaronder Weitkamp en Koekoek, kregen de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding hun bedrijven energetisch te laten doormeten.

Onder begeleiding van L’orèl Consultancy hebben de melkveehouders verschillende aanpassingen gedaan aan hun apparatuur. Dat moet een aanzienlijke energiebesparing en CO2-reductie opleveren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Provincie Drenthe | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij