Biogasinstallatie in Dalfsen haalt fosfaat van de mestmarkt

Pluimvee

19-05-2016 14:05 | Door: Chris Thijssen

Een nieuwe biogasinstallatie naast het pluimveebedrijf van maatschap Huisman uit Dalfsen moet circa 52.000 ton pluimveemest per jaar verwerken. De biogasinstallatie gaat zo jaarlijks 11,5 miljoen kilowattuur elektriciteit leveren.

Dat schrijft AgriHolland. De vrijgekomen warmte uit de warmtekrachtinstallatie (WKK) wordt gebruikt om het digestaat, dat overblijft na de biogasproductie, te hygiëniseren en te drogen. Vervolgens wordt het digestaat gescheiden in dikke en dunne fractie. De dikke fractie wordt verder gedroogd en geëxporteerd naar Duitsland en Polen.

Daar wordt de fosfaatrijke meststof gebruikt voor de bemesting van akkers. Door het materiaal te drogen, nemen de transportkosten per ton af.

Kringloop sluiten

De dunne fractie van het digestaat wordt gebruikt voor de productie van algen. Die kunnen vervolgens aan kippen op het bedrijf worden gevoerd, waardoor de kringloop wordt gesloten. 

Uit het digestaat wordt daarnaast met een stikstofstripper kunstmest gewonnen. Hierdoor is het mogelijk stikstofrijke substraten te vergisten, zonder dat dit het biologische proces in de vergister verstoort. Door deze verschillende processen kan Huisman een groot deel van de ingaande fosfaat en stikstof van de Nederlandse mestmarkt halen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: AgriHolland | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij