Stap dichter bij Alkmaarse biomassavergasser van € 23 mln

Biomassa

26-05-2016 15:35 | Door: Chris Thijssen

Het Noord-Hollandse consortium dat werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe biomassavergasser in Alkmaar, krijgt een half miljoen van Provinciale Staten van Noord-Holland.

Dat schrijft het Noord-Hollands Dagblad. De nieuwe biomassavergasser wordt ontwikkeld door een consortium dat bestaat uit Energiecentrum Nederland ECN, afvalverwerker HVC, Gasunie, energiebedrijf Taqa, de gemeente Alkmaar en de provincie Noord-Holland.

De vergasser, met de naam Milena-Olga-Esme, zet biomassa om in groen gas. ‘Milena’ vergast onder hoge druk de houtachtige biomassa tot syngas. ‘Olga’ ontdoet het syngas van teer en vaste deeltjes en ‘Esme’ zet het syngas om in methaan, de belangrijkste component van aardgas.

Volgens ECN is het rendement van de vergasser 10 procent hoger dan bij andere vergassingstechnieken.

Totale kosten van € 23 mln

Het nieuwe systeem moet in 2017 in Alkmaar worden gebouwd. De totale kosten hiervan bedragen € 23 mln. Met de bijdrage van de provincie zou de financiering voor de biomassavergasser zo goed als rond zijn.

De bouw van de biomassavergasser is een van de activiteiten die binnen het onderzoekerscentrum voor biomassavergassing en groen gas InVesta in Alkmaar plaatsvinden. Naast de € 500.000 die specifiek voor Milena-Olga-Esme is bedoeld, steekt de provincie Noord-Holland ook nog eens € 960.000 in InVesta.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Noord-Hollands Dagblad | Foto: public domain


 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij