‘Grootste verticale boerderij’ produceert 75 keer effectiever

Vertical farm

09-06-2016 12:16 | Door: Chris Thijssen

Het Amerikaanse bedrijf AeroFarms heeft in een oude staalfabriek in Newark, New Jersey naar eigen zeggen ’s werelds grootste verticale boerderij geopend.

De indoor-boerderij is ruim 6.000 vierkante meter groot en heeft de potentie om zo’n 1 miljoen kilo voedsel per jaar te produceren. In de boerderij werkt AeroFarms volgens de hydroponics-methode. Hierbij groeien de plantjes, zoals sla, kool en kruiden, in een gecontroleerde omgeving, waardoor bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn.

LED-lampen voorzien de planten daarnaast zeer gericht van energie om te groeien. Ook werkt het concept zonder aarde en verbruikt het 95 procent minder water dan nodig is voor traditionele landbouw. De opbrengst zou bovendien 75 keer hoger liggen dan in de traditionele landbouw.

AeroFarms

Landverlies tegengaan

In de Verenigde Staten gaat volgens AeroFarms jaarlijks circa 600.000 hectare aan productief boerenland verloren door urbanisatie. Om dit landverlies tegen te gaan, bouwt AeroFarms verticale indoor-boerderijen. De faciliteit in Newark, net buiten Manhattan, is de negende locatie van het bedrijf.

Lokale voedselproductie

Daarnaast speelt het bedrijf naar eigen zeggen in op de groeiende vraag naar lokaal geproduceerd voedsel. Omdat de boerderij in Newark zich dicht bij de afzetmarkt Manhattan bevindt, kan AeroFarms besparen op transport en de CO2-uitstoot terugdringen.

Datzelfde geldt voor een ander project van het Amerikaanse bedrijf, een verticale boerderij in een voormalige bierbrouwerij in Berlijn. Hier kweekt AeroFarms niet alleen groente, maar ook vis. Dat gebeurt sinds kort ook in Europa’s grootste stadsboerderij, gevestigd in Den Haag.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: AeroFarms | Foto’s: AeroFarms (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij