Drones moeten bemesting van aardappelen verbeteren

Aardappelen

16-06-2016 18:29 | Door: Chris Thijssen

Onder meer Wageningen UR en Agrifirm voeren in een onderzoeksproject dronevluchten op proefvelden uit. Doel van het onderzoek is het advies voor bijmesting met stikstof in gewassen te verbeteren.

In het publiek-private onderzoeksproject Op Naar Precisielandbouw 2.0 worden de eerste dronevluchten en waarnemingen op de proefvelden uitgevoerd. Het onderzoek richt zich op betere advisering voor bijmesten met stikstof in consumptie- en zetmeelaardappelen.

Wageningen UR ontwikkelde eerder een adviesregel voor het bijmesten. Het advies komt voort uit een computerprogramma dat op basis van actuele waarnemingen en eerder vastgelegde data een advies berekent.

Sensoren

Het primaire doel van het onderzoek is om de adviesregel te verbeteren voor gebruik met de CropScan en Yara N-Sensor. Deze sensoren zijn veelgebruikte tools om het stikstofgehalte in het blad van een gewas te meten.

Daarnaast willen de betrokken partijen de adviesregel geschikt maken voor gebruik met meerdere sensoren. Wageningen UR en Agrifirm willen voor het einde van dit jaar dan ook een Agrifirm N (stikstof)-bijmest-App opleveren.

eBee-drone

Tijdens het onderzoek meten de partijen met multispectrale camera’s van drones, waaronder de eBee, en drie andere sensoren. In 2016 zijn op locaties in Valthermond, Lelystad en Wijnandsrade stikstofproeven aangelegd, waarin de groei van gewassen met de verschillende sensoren wordt gevolgd. Tegelijkertijd vinden regelmatig tussenoogsten plaats.

Door de resultaten van deze proeven te combineren met de gegevens van voorgaande jaren, verwachten Wageningen UR en Agrifirm de bestaande adviesregel te kunnen verbeteren en geschikt te maken voor gebruik met verschillende sensoren.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Wageningen UR | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij