Russische paardenbloem als alternatief voor Aziatisch rubber

paardenbloem

22-06-2016 09:18 | Door: Chris Thijssen

Wageningen UR ontwikkelt met internationale partners een productieketen van de Russische paardenbloem in Europa. Volgens de onderzoekers is het natuurrubber uit deze paardenbloem een goed alternatief rubber uit Azië.  

Natuurrubber wordt gebruik in verschillende toepassingen, van auto- en vliegtuigbanden tot medische apparatuur. Het grootste deel van dit rubber is afkomstig van rubberboomplantages in Azië. De eerste plantages bevonden zich in Zuid-Amerika, waar de grootschalige teelt later onmogelijk werd door een schimmelziekte.

“Als die ziekte naar Azië overslaat, komt de productie van natuurrubber lam te liggen. Er moet een alternatief zijn”, stelt Ingrid van der Meer, vanuit Wageningen UR coördinator van Drive4EU.

In het Europese project Drive4EU werkt Wageningen UR samen met internationale bedrijven en onderzoeksinstituten aan een Europees alternatief voor rubber uit Azië: natuurrubber uit de Russische paardenbloem.

Grip op nat wegdek

Natuurrubber komt in minstens 2.500 plantensoorten voor, maar de meeste zijn niet geschikt voor grootschalige productie van kwalitatief hoogwaardig rubber. Eerder onderzoek wees uit dat de Russische paardenbloem, Taraxacum koksaghyz, dat wel is. Voor sommige toepassingen, zoals grip op een nat wegdek, lijkt paardenbloemrubber zelfs beter geschikt.

Drive4U werkt nu aan de ontwikkeling van een succesvolle productieketen in Europa. De productie vindt nu nog op kleine schaal plaats, op 2 hectare op proefvelden in Zeeland en België. Na de volgende oogst moet dat 6 hectare worden.

“Er is meer biomassa nodig om een proeffabriek te kunnen bouwen”, zegt Van der Meer. “Bedrijven willen snel meer materiaal, want zij zien veel kansen voor Europees natuurrubber.” Ze verwacht binnen vijf tot tien jaar een doorbraak: “Het hangt sterk af van de rubberprijs. Die is nu erg laag. Maar stel dat de teelt in Azië last van ziekteverwekkers krijgt, dan kan de vraag naar Europees natuurrubber sterk stijgen.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wageningen UR | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij