Melkveehouders verminderen ammoniakuitstoot op veengrond

Veengrond

27-06-2016 14:34 | Door: Chris Thijssen

Tien melkveehouders uit Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht onderzoeken de mogelijkheden om de ammoniakemissie op veengronden terug te dringen.

Dat schrijft Nieuwe Oogst. In navolging van Proeftuin Natura 2000 in Overijssel starten de melkveehouders volgende week Proeftuin Veenweiden. Op termijn start een tweede kopgroep met daarin honderd melkveehouders.

Samen met onderzoekers en adviseurs gaan ze op zoek naar manieren om de ammoniakemissie te reduceren, de waterkwaliteit te verbeteren en de bodemdaling te verminderen.

Uitvoerbare maatregelen

Volgens Andries Middag, regiomanager LTO Noord, is het doel van de proeftuin maatregelen te vinden waarmee veenweideboeren aan de slag kunnen. Die kunnen uiteenlopen van de doorontwikkeling van de sleepvoetbemester, die moet worden aangepast om vanaf 1 januari 2017 nog als methode van mesttoediening te worden toegestaan, tot het stimuleren van het bodemleven.

Ook het fijn verhakselen van najaarsgras als bemesting wordt genoemd. “Voorwaarde is dat de maatregelen goed uitvoerbaar zijn”, zegt Middag tegen Nieuwe Oogst “Boeren hoeven geen professor te worden.”

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Nieuwe Oogst, Proeftuin Natura 2000, Proeftuin Veenweiden | Foto: Pascal, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij