ABN Amro: ‘Bied biologische boeren levenszekerheid’

Landbouw

29-06-2016 12:13 | Door: Chris Thijssen

Om de productie van biologisch voedsel te stimuleren, moeten zowel de overheid als verwerkings- en handelsbedrijven het boeren gemakkelijker maken om over te schakelen naar biologisch.

Dat stelt ABN Amro in een sectoranalyse. De bank verwacht dat de uitgaven aan biologisch voedsel in Nederland de komende vijf jaar met gemiddeld 7 procent per jaar blijft toenemen in de richting van € 1,5 mrd in 2020. Het totale marktaandeel van biologisch groeit van 3 procent nu tot 5 procent in 2020.

Volgens ABN Amro is de markt voor biologisch voedsel een nichemarkt met veel potentie om door te groeien. De groei is echter gelimiteerd, doordat de productie vooralsnog achterblijft, stelt de bank. Hierdoor bestaat de kans dat vraag en aanbod te ver uit elkaar groeien, waardoor de factor prijs als rem op de groei zal werken.

Overheidsstimulering

De bank verwacht dat, niet alleen op de binnenlandse markt, maar zeker ook in de landen om Nederland heen, de vraag naar biologisch voedsel de komende jaren blijft stijgen.

Om het voor primaire producenten aantrekkelijk te maken om over te schakelen naar biologisch en daarmee het belang te vergroten, is er vanuit de Nederlandse overheid stimulering nodig gericht om omschakeling.

Langjarige relaties met boeren

Behalve voor de overheid, ziet ABN Amro ook een rol weggelegd voor verwerkings- en handelsbedrijven in de verdere groei van biologisch. Door langjarige relaties aan te gaan op basis van contractafspraken kunnen zij volgens de bank levenszekerheid bieden aan biologische landbouwbedrijven.

Dit verhoogt waarschijnlijk de populariteit, voorspelt de bank, en daarmee wordt ingezet op verdere groei.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: ABN Amro | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij