Boer Bewust: ‘Gangbare landbouw kan ook duurzaam’

Gangbare landbouw

05-07-2016 09:29 | Door: Chris Thijssen

Verschillende ondernemers hebben het initiatief Boer Bewust in het leven geroepen. Hiermee willen ze aantonen dat ook de gangbare landbouwsector werkt aan verduurzaming.

Volgens de boeren die Boer Bewust zijn gestart, is er bij de consument en betrokken partijen in de keten veel onwetendheid over de landbouwsector. De gangbare sector wordt vaak in een verkeerd daglicht geplaatst door overmatige aandacht vanuit de overheden en media voor alternatieve sectoren, stellen zij.

“De consument wordt te eenzijdig voorgelicht. Er wordt een beeld geschetst waardoor het lijkt alsof de gangbare boeren niet goed bezig zijn”, zegt initiatiefnemer Petra van Damme in een persbericht. “Terwijl wij juist dag in, dag uit bezig zijn met het maken van bewuste keuzes voor een goede verzorging van de grond en onze teelt.”

Efficiënte gangbare landbouw

De initiatiefgroep heeft borden ontworpen die op het land en op het erf komen te staan. Het eerste bord werd vrijdag geplaatst, in het bijzijn van Helma Lodders, Tweedekamerlid voor de VVD.

Lodders erkent dat de gangbare sector wordt onderbelicht. “De Nederlandse land- en tuinbouw is koploper in de wereld. Met de juiste kennis werken we hoog productief, zeer efficiënt en daarbij wordt een hoge kwaliteit behaald. Toch is er is veel onwetendheid bij de consument, maar ook bij de betrokken partijen in de keten."

Groeiende wereldbevolking

Volgens Lodders besluit het kabinet te vaak op basis van emotie. “De linkse partijen in de Tweede Kamer denken de wereld met biologische landbouw of het ‘Ot en Sien’ bedrijf van vroeger te kunnen voeden. Zij vergeten dat de wereldbevolking groeit en om al deze mensen te voeden moet de voedselproductie minimaal verdubbeld worden. En dat is op die manier onmogelijk”, aldus Lodders.

Het kamerlid zegt niets tegen de biologische landbouw te hebben. “Integendeel. Als mensen biologisch willen eten is dat hun goed recht. Maar ook zij moeten natuurlijk wel goed geïnformeerd worden dat ook in de biologische landbouw gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt”, zegt ze.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Boer Bewust | Foto: Boer Bewust (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij