CO2-opname oude bossen Europa lager dan gedacht

CO2-opname oude bossen Europa lager dan gedacht

19-08-2013 09:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De bossen in Europa zijn oud, waardoor ze minder snel CO2 uit de atmosfeer opnemen. Dat is een streep door de rekening in beleidsplannen om het broeikaseffect tegen te gaan. 

Dat schrijven onderzoekers van de Wageningen UR en internationale collega’s in Nature Climate Change. Veel Europese bossen zijn na de Tweede Wereldoorlog geplant. Na 60 tot 70 jaar neemt de groeisnelheid van bomen echter af. Netto nemen dergelijke bossen nog steeds CO2 op, maar minder snel dan gedacht.

Dat is een streep door de rekening van Europese beleidsmakers. Het Europese bos wordt in veel plannen meegenomen als opslagplek (sink) voor CO2. Daarbij gaan beleidsmakers uit van een hoger groeitempo. Toekomstprojecties over de opname van CO2 door bossen lijken daarmee te optimistisch.

Oorzaken

De onderzoekers zien drie oorzaken voor de lagere opnamecapaciteit voor CO2 van de Europese bossen als geheel. Bomen worden minder snel dik en worden daarnaast meer geteisterd door branden, stormen en plagen. Ten derde krijgen bosgebieden tegenwoordig sneller een andere bestemming.

Zeker 50 miljoen hectare bos heeft een evenwichtssituatie bereikt waarbij evenveel CO2 wordt opgenomen als vrijkomt door afstervende planten en bomen.

Bron: Volkskrant

Foto: Anton Raath via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij