Australische robot-herder moet zieke koeien detecteren

18-07-2016 07:24 | Door: Chris Thijssen

Australische wetenschappers hebben een robot ontworpen die vee kan hoeden en monitoren. De robot kan boeren flink wat werk uit handen nemen.

Dat schrijft New Scientist. De SwagBot, zoals de robot heet, is door wetenschappers van het Australian Centre for Field Robotics aan de University of Sydney zo ontwikkeld dat die over verschillende soorten terreinen kan rijden. Zo kan de robot om of door kuilen en moerassen en over stenen en bulten heen rijden.

De wetenschappers de robot uiteindelijk in te kunnen zetten in verschillende regio’s, met elk verschillende terreinkenmerken, in Australië. In die regio’s moet hij het vee hoeden, zoals normaal een herder en zijn hond dat doen.

Zieke dieren

De volgende stap is volgens de wetenschappers dat de SwagBot leert herkennen of een dier ziek of in moeilijkheden is. Zo kunnen dieren snel worden geholpen. Temperatuur- en bewegingssensoren moeten de robot hierbij ondersteunen.

In Australië loopt vee vaak los in uitgestrekte gebieden met in bepaalde gevallen lastig begaanbaar terrein. Het kost boeren daardoor veel tijd en werk om hun vee continu te monitoren. Een robot als de SwagBot zou hen dan ook veel werk uit handen kunnen nemen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: SwagBot

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij