Boer voorziet 120 huishoudens van koeienmest-gas

biogas

25-07-2016 07:18 | Door: Chris Thijssen

Boer Jaap Jan Ras in Den Bommel in de gemeente Goeree-Overflakkee gebruikt een monovergister die koeienmest omzet in biogas. Hiermee produceert hij voldoende groen gas voor 120 huishoudens.

De monovergister gebruikt voor de productie van biogas de mest van de driehonderd koeien van Ras. Deze mest wordt een aantal keer per dag automatisch in de mestopslag geschoven, zodat die meteen kan worden verwerkt. Dit voorkomt de uitstoot van, ammoniak en methaan.  

Het gas dat de monovergister produceert wordt direct geleverd aan het aardgasnet. Essent koopt de totale hoeveelheid aardgas die Ras jaarlijks aan het aardgasnetwerk levert, op en verkoopt dit vervolgens aan de consument als groene energie. Daarnaast neemt het energiebedrijf een groot deel van de administratie van Ras uit handen.

Essent ziet grote kansen voor het vergisten van koeienmest tot groen gas. “Als alle boeren in Nederland op deze manier aardgas zouden produceren, kan 10 procent van de gasmarkt worden bediend door boeren”, zegt Ronald Sutmuller, woordvoerder van Essent, in onderstaande video.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Essent | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij