Telers oogsten binnenkort eerste duurzame Zeeuwse soja

duurzame soja

29-07-2016 07:26 | Door: Chris Thijssen

Vier Zeeuws boeren oogsten binnenkort hun eerste soja. Doel is de ontwikkeling van een duurzamere productieketen van het eiwitrijke gewas.

Dat meldt Omroep Zeeland. De boeren doen mee aan het project Zeeuwse Soja van de Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging (CZAV). In dit project onderzoeken de telers of de teelt van soja in Zeeland haalbaar is.

Elk van de boeren heeft 4 hectare aan sojaplanten staan. De landbouwgrond in het gebied is volgens hen uitermate geschikt voor de sojaplanten, want ook vergelijkbare gewassen, zoals bruine bonen en kapucijners, doen het er goed. De eerste Zeeuwse soja wordt in september geoogst.

Duurzamere productieketen

Door soja in Nederland te verbouwen, kan de productieketen van het eiwitrijke gewas worden verduurzaamd. Zo gaat sojateelt in landen als Brazilië vaak gepaard met ontbossing. Door soja op reeds beschikbare gronden in Nederland te verbouwen, is het niet nodig om bos te kappen.

Daarnaast vermindert lokale teelt de benodigde transportkilometers, met een lagere CO2-uitstoot als gevolg. Verder nemen de sojaplanten stikstof uit de lucht op. Dit is voordelig voor de luchtkwaliteit in het gebied, stellen de telers.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Omroep Zeeland | Foto: CIAT, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij