Wageningse onderzoekers oogsten eerste Mars-aardappelen

01-08-2016 15:11 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers van Wageningen UR hebben donderdag de eerste aardappelen geoogst op de Mars- en maangrond die Nasa eerder ter beschikking stelde.

In de potten, waarin de aardappelen in april werden gepoot, kwamen vooral knolletjes van enkele centimeters uit de grond. De grootte is vergelijkbaar met krielaardappelen. De aardappels die op hetzelfde moment in aardegrond zijn gepoot en onder dezelfde condities zijn verzorgd, bleken niet veel groter.

De aardappelen worden verder geanalyseerd op gehaltes aan onder meer vitamines, flavonoïden en alkaloïden.

Verder onderzoek

De onderzoekers van Wageningen UR groeien dit jaar behalve aardappelen, ook rucola, bonen, tomaten, rogge, tuinkers en andere gewassen. Met de opbrengsten van deze oogsten organiseren zij op 30 augustus een speciaal viergangendiner voor de sponsors van de lopende crowdfundingactie.

Het beoogde fundbedrag van € 25.000 is bedoeld voor verder onderzoek naar en experimenten met het verbouwen van gewassen op Mars- en maangrond. Behalve voor ruimtevaartmissies naar de maan en Mars, zijn hierop gebaseerde teeltmethoden ook nuttig voor toepassing op aarde, zoals in woestijnachtige gebieden.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Wageningen UR

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij