Green Deal moet Texelse visserij en havens verduurzamen

Texel duurzame visserij

11-08-2016 12:11 | Door: Chris Thijssen

De gemeente Texel zet zich met onder meer de visserijsector in om de zee schoner te maken. De duurzame samenwerking richt zich op de vermindering van afval in zee.

Tijdens het jaarlijks terugkerende evenement HavenVistijn op 13 augustus ondertekenen de gemeente Texel, CIV Texel, Kimo Nederland/België en de ECNC Land & Sea Group drie belangrijke overeenkomsten, waaronder een Green Deal Visserij. Hiermee spreken Texelse vissers, havens en de gemeente af de hoeveelheid afval die door de visserijsector in zee belandt, te verminderen.

Zo gaan visschepen afval zoveel mogelijk gescheden opslaan, waarna ze dit apart afgeven in Nederlandse visserijhavens. Het afval wordt gescheiden in huishoudelijk afval, het Fishing for litter-afval – afval dat als bijvangst wordt gevangen – en afval uit de bedrijfsvoering en vistuig.

Duurzame maatregelen

Om de afvalketen te sluiten, treffen de deelnemers logistieke maatregelen, zowel aan boord als in de havens. Daarnaast heeft de Green Deal als doel door middel van educatie meer partijen bewust te maken van het afvalprobleem.

Daarnaast ondertekent Kimo Nederland/België een samenwerkingsovereenkomst met de ECNC Land & Sea Group over de aanlevering van oude visnetten voor recycling door het Healthy Seas-initiatief. Met behulp van dit initiatief worden met het nylon uit oude visnetten nieuwe badkleding en sokken gemaakt.

Vispluis inzamelen

CIV Texel en Kimo sluiten af met een convenant om het pilotproject Het is wel Pluis te vervolgen. In dit project wordt vispluis, een materiaal dat door meerdere typen bodemvisserij wordt gebruikt, in havens ingezameld. Door de verlenging gaan meer havens deelnemen.  

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Gemeente Texel | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij