Eerste kas op Antarctica verduurzaamt voedselvoorziening

Antarctica duurzame voeding

11-08-2016 15:16 | Door: Chris Thijssen

Onderzoekers op Antarctica verbouwen tegenwoordig hun eigen groenten in de eerste kas op het continent. Dit vermindert het aantal voedseltransporten van en naar de onderzoekers.

Het 1.150 vierkante meter grote King George Island, aan de rand van Antarctica, is voor meer dan 90 procent bedekt met ijs. Het overige gedeelte bestaat uit grof grind. Hier en daar zijn stukken mos en gras aanwezig die de ijzige temperaturen en harde wind weten te trotseren. Pinguïns en zeehonden zwemmen in het water bij de kust.

Maar er leven ook mensen; Chili, Rusland en China hebben er hun onderzoekstations gevestigd. Op sommige momenten leven er honderden mensen op het eiland. Zij krijgen benodigde producten, waaronder voedingsmiddelen, geleverd door schepen en vliegtuigen uit Chili.

Duurzame groentekas

De hoeveelheid transport kan nu echter worden teruggedrongen. De crew van het Chinese onderzoeksstation Great Wall Station, dat zich op het eiland bevindt, kweekt voortaan zijn eigen tomaten, komkommers, paprika’s, sla en verschillende kruiden. Ze verbouwen de gewassen in een kas gemaakt van speciaal plexiglas van het Duitse chemiebedrijf Evonik.

Plexiglas Alltop, zoals het materiaal heet, maakt 91 procent lichttransmissie mogelijk. Daarnaast zorgt 600 vierkante meter aan stegplaten van 16 millimeter dik voor een goede isolatie en UV-transparantie. Zo kunnen de gewassen groeien onder condities die zo dicht mogelijk bij de natuur liggen, zegt Evonik.

Tweede kas op Antarctica

Het is volgens het bedrijf de eerste groentekas op het koude en stormachtige Antarctica. “We hebben vele kassen over de hele wereld gebrouwd, maar het project op Antarctica was bijzonder spannend voor ons”, zegt Weimin Wang van Evonik, die verantwoordelijk was voor de bouw van de kas. “Ons materiaal kan zijn kracht onder deze ongunstige omstandigheden goed demonstreren.”

Het doel is om binnenkort een tweede groentekas op het continent te bouwen. Deze kas moet onderzoekers van een ander Chinees onderzoeksstation voorzien van verse groenten. Op deze locatie zijn de temperaturen nog lager en is de wind nog guurder, aldus Evonik.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Evonik | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij