Top 5 provincies met biologische bedrijven

Biologische landbouw

15-08-2016 09:43 | Door: Chris Thijssen

De Flevolandse gemeente Dronten heeft de meeste biologische bedrijven. Tussen 2011 en 2015 stopten in deze gemeente vijf gangbare bedrijven, terwijl er elf biologische bij kwamen.

Dat schrijft Boerenbusiness.nl in zijn Top 5, samengesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de gemeente Dronten was in 2015 14 procent van de bedrijven biologisch. Op de tweede plaats komt de Noordoostpolder, waar vorig jaar negen nieuwe biologische bedrijven werden geregistreerd. Tegelijkertijd stopten er 63 gangbare bedrijven. Het percentage biologisch kon hierdoor groeien naar 6 procent.

Op de derde plaats staat het Gelderse Barneveld. Waar de eerste twee gemeenten vooral een dominante akkerbouwsector kennen, bevindt zich in omgeving Barneveld meer intensieve veehouderij.

Biologische bedrijven

Hier groeide het aantal biologische bedrijven met zeven, terwijl 44 gangbare bedrijven stopten. Bij de nummer 4, het Gelderse Ede, kwamen er eveneens zeven biologische bedrijven bij. Daar stopten zelfs 98 gangbare bedrijven. 

Hekkensluiter in de Top 5 is de Overijsselse provincie Raalte. Daar stopten vijftig gangbare bedrijven en kwamen er vijf biologische bedrijven bij. Toch komt het percentage biologisch niet verder dan 4 procent.

Bekijk hier de volledige ranglijst van het CBS.
 

Lees ook op Boerenbusiness.nl:

Precisielandbouw-bubbel VS staat op knappen

Microsoft blijft uitbreiden op landbouwgrond

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Boerenbusiness.nl, CBS | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij