Hoe een Zwolse boer mest uitrijdt zonder stank

duurzame landbouw

08-09-2016 09:48 | Door: Chris Thijssen

Boer Henk Pelleboer uit Zwolle heeft een machine ontwikkeld, waarmee hij mest kan uitrijden zonder stank te veroorzaken.

Dat schrijft RTV Oost. De machine rijdt de mest niet over het land uit, maar spuit deze ongeveer 15 centimeter in de grond. Dat voorkomt de uitstoot van stikstof, ammoniak en stank. Daarnaast komt er volgens Pelleboer zuivere meststof in de grond, wat strooien van kunstmest overbodig maakt.

Doordat de machine de mest in de grond spuit, wordt als bijkomend voordeel de grond los gemaakt. In tegenstelling tot bij gebruik met veel andere zware machines, die de grond dichtdrukken, hoeft Pelleboer de grond na bemesting niet meer om te woelen.

Duurzame machine

Pelleboer werkte 18 jaar aan de ontwikkeling van de machine, onder meer in samenwerking met studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle. De machine is nu klaar om in productie te worden genomen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: RTV Oost | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij