Hoe sensoren de varkenssector verduurzamen

duurzaam varkensvlees

12-09-2016 09:03 | Door: Chris Thijssen

Connecting Agri & Food, dochterorganisatie van DLV Advies, heeft een softwarepakket ontwikkeld, waarmee veehouders hun bedrijf kunnen sturen op actuele bedrijfsinformatie. Dit moet onder andere de kwaliteit van leven verbeteren en het gebruik van antibiotica terugdringen.

Gé Backus, directeur van Connecting Agri & Food ontwikkelde het Pigcontrol-pakket samen met varkenshouder Emil Cornelissen uit Rijkevoort. De TTag van het Nederlandse bedrijf Tagologic vormt de basis voor de technologie. TTag is een coderingstechnologie, waaraan sensor- en Gis-technologie en RFID-tags zijn gekoppeld.

Op het bedrijf van Cornelissen meten sensoren in een afdeling met vleesvarkens het ammoniak- en CO2-gehalte, de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Ook de voer- en wateropname worden dagelijks geregistreerd, evenals het gewicht van het varken. Via een mobiele applicatie krijgt de medewerker in de stal inzicht in de actuele situatie.

Ondersteuning bij werkzaamheden

Zo wordt met Pigcontrol bijvoorbeeld een te hoge relatieve luchtvochtigheid in de stal zichtbaar, of een verscherpte reactie van dieren op een bepaalde inenting. Daarop kunnen medewerkers sturen. Doel van Pigcontrol is dan ook om ondernemers te ondersteunen bij de dagelijkse werkzaamheden in de stal.  

Duurzaam management

Behalve op operationeel niveau biedt Pigcontrol daarnaast analysemogelijkheden voor gebruik op managementniveau. Zo geeft het de ondernemer, door analyses van de slachtresultaten in combinatie met de data van de productieomstandigheden, inzicht in de relatie tussen de bedrijfsresultaten en de wateropname, voergift en klimaatomstandigheden.

Hierdoor kunnen ondernemers faalkosten verminderen en gericht sturen om de kwaliteit en het dierenwelzijn te verbeteren, stelt Backus in een bericht van DLV Advies. Uit alle data die een afdeling oplevert, filtert Connecting Agri & Food ijklijnen. Op basis daarvan ontvangt de ondernemer voortijdige alerts via zijn mobiele telefoon.

Duurzame keten

“In plaats van je bedrijf vooral op je gevoel sturen, krijg je alerts wanneer data afwijken van de ijklijn”, zeggen Cornelissen en Backus. “Dat maakt het mogelijk om ‘onderweg’ en op tijd te sturen op data. Je kunt nog voordat een probleem zich manifesteert, ingrijpen. Je ziet de gegevens in onderling verband en dat maakt je kans op scoren relatief groot.”

De data is eigendom van de ondernemers, maar volgens Backus biedt het kansen om informatie over voeding en leefomstandigheden van varkens te delen in de keten met partners en consumenten. Dat leidt volgens hem tot ketenoptimalisatie, reductie van faalkosten en meer aandacht voor kwaliteit. Daarmee kunnen varkenshouders zich beter profileren bij de consument en “bouwen aan consumentenvertrouwen”, aldus Backus.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Tagologic, DLV Advies | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij