Bedrijven in actie voor markt voor gerecyclede nutriënten

duurzame nutriënten recycling

30-09-2016 15:21 | Door: Chris Thijssen

Het Nutrient Platform, bestaande uit bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en ministeries, presenteert woensdag het actieplan Ambitie Nutriënten 2018. Dit plan moet een duurzame nutriënteneconomie bevorderen.

Volgens het Nutrient Platform bieden reststromen als afvalwater, zuiveringsslib en mest grote potentie voor het terugwinnen van nutriënten, zoals fosfaat, stikstof en kalium. De eerste gerecyclede nutriënten vinden hun weg al naar de markt, maar dit is nog geen volwassen markt, stelt het platform.

De voedingsmiddelen- en chemische industrie, in aanvulling op de landbouw, gaan de komende jaren een grotere rol spelen in de afname van gerecyclede nutriënten, stellen de aangesloten partijen. Daarom neemt het Nutrient Platform het voortouw om de markt voor gerecyclede nutriënten zo snel mogelijk op te schalen.

Circulaire economie

Dat moet bijdragen aan een circulaire, toekomstbestendige en duurzame nutriënteneconomie. Met het actieplan Ambitie Nutriënten 2018 maken de 36 leden, afkomstig uit onder andere de voedingsmiddelenindustrie, landbouw, watersector, meststoffensector en afvalverwerking, zich samen hard om onder meer het aanbod van gerecyclede nutriënten beter te laten aansluiten op de vraag vanuit de landbouw en industrie.

Daarnaast hebben ze als doel de wet- en regelgeving rondom afval en grondstoffen in Nederland en Europa zodanig te harmoniseren dat die nutriëntenrecycling in de circulaire economie stimuleren. Ook willen de partijen de bewustwording over de eindigheid, geopolitieke afhankelijkheid en milieuproblematiek rondom nutriënten vergroten.

Duurzaam nutriëntengebruik

Verder gaat het platform mogelijkheden uitzoeken voor prikkels die duurzaam nutriëntengebruik stimuleren, zoals certificering en groene labeling. Deze acties vormen een eerste aanzet richting een volwassen markt voor gerecyclede nutriënten.

Het Nutrient Platform presenteert het actieplan Ambitie Nutriënten 2018 woensdag 5 oktober bij het anti-verspillingsrestaurant Instock in Den Haag. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur & Milieu en Louise Vet, directeur van Nioo-Knaw, leiden de ambitie in.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Nutrient Platform | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij