Gesloten LED-systeem voor duurzame algenteelt

duurzame algen

04-10-2016 07:33 | Door: Chris Thijssen

De Twentse biotechnoloog Onno Harmsen heeft samen met ondernemer John Temmink een prototype voor een duurzame algenteeltinstallatie gebouwd.

Dat toont RTV Oost in een video. In tegenstelling tot veel bestaande algenteeltinstallaties, die open zijn en op zonlicht werken, is de installatie van Harmsen en Temmink gesloten. Dat zou de kwaliteit en veiligheid van de algen ten goede komen.

LED-verlichting

Het prototype bestaat uit een kleine bak met LED-panelen, waar het water met daarin de algen langs stroomt. Doordat de algen voortdurend worden beschenen door LED-licht, kunnen ze optimaal groeien, legt Harmsen uit in de video.

Het systeem meet de concentratie van de algen in het water volautomatisch. Op basis van die concentratie bepaalt het systeem of de algen klaar zijn om te worden geoogst.

Duurzaam voedselpatroon

Harmsen en Temmink ontwikkelden het prototype in een pilotproces. De bedoeling is twee eigen installaties te bouwen en vervolgens een aantal systemen op de Europese markt te brengen. Wanneer de marktintroductie plaatsvindt, is niet bekend.

Daarmee willen ze bijdragen aan een duurzamer voedselpatroon. “De agrarische sector veroorzaakt ontzettend veel CO2-uitstoot. Groeiende algen nemen die CO2 juist op en er zitten meer voedingstoffen in algen dan in vlees. Het is letterlijk duurzaam voedsel”, zegt Harmsen tegen RTV Oost.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: RTV Oost, Harmsano | Foto: apium, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)  

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij