Hoe sluipwespen paprika’s duurzaam beschermen

duurzame tuinbouw

06-10-2016 13:46 | Door: Chris Thijssen

Nederland heeft de primeur met een nieuw ontwikkelde schimmel die de oogst op natuurlijke wijze beschermt. De schimmel is een duurzaam alternatief voor schadelijke gewasbescherming.

Woensdag plaatste staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken de eerste kweekpot met de schimmel Pandora neoaphidis in de kas van paprikakweker Van der Spek in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek, voor een pilot. Hierbij worden sluipwespen losgelaten om de Pandora neoaphidis door de kas te verspreiden.

Met aan hun pootjes de voor hen onschadelijke schimmel, vliegen de sluipwespen gericht naar door luizen geplaagde planten. Daar doodt de schimmel de luizenkolonie.

Duurzame landbouw

“Landbouw moet natuurlijker, met minder gebruik van gif. Daarom steun ik deze pilots, die helpen om innovatieve groene alternatieven breed inzetbaar te maken”, zegt Van Dam in een persbericht. “Zo kunnen boeren en tuinders hun oogst op een gezonde en natuurlijke manier beschermen.”

De pilot met de schimmel is een van meerdere projecten op het gebied van duurzame gewasbescherming. Verder starten in samenwerking met LTO Nederland, CtgB, Agrodis, Artemis en Nefyto onder meer pilots met aaltjesbestrijding door afrikaantjes en een biologische wortelversterkend middel.

Duurzame gewasbescherming

Bij de bollen- en appelteelt wordt daarnaast geëxperimenteerd met roofmijten om schadelijke mijtensoorten te bestrijden. Ook onderzoeken de partijen hoe met bodemverbetering en de juiste rassenkeuze het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan worden teruggebracht.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Ministerie van Economische Zaken | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij