Sla-teler bouwt kas voor duurzame teelt op water

duurzame teelt

10-10-2016 14:27 | Door: Chris Thijssen

Sla-teler B-Four Agro uit Warmenhuizen gaat een tunnelkas bouwen voor de teelt van sla op water. Op termijn wil de teler volledig overstappen op deze duurzamere teeltmethode.

Dat schrijft het Noord-Hollands dagblad.

B-Four Agro, teler en verwerker van sla en bleekselderij, verwacht de eerste fase van de nieuwbouw in 2018 in gebruik te nemen. In 2015 breidde het bedrijf al uit met een loods van 12 meter hoog. Een deel van die nieuwbouw was bestemd voor waterteelt in vijf lagen met onder meer LED-belichting.

Voor de laatste fase van de teelt, waarin de laatste kleuring van de sla plaatsvindt, is zonlicht nodig, schrijft het Noord-Hollands Dagblad. Deze fase moet plaatsvinden in de nieuw te bouwen tunnelkas van circa 8 meter hoog.

Duurzame teelt

In de toekomst wil B-Four Agro, dat al tien jaar werkt aan de ontwikkeling van een waterkweeksysteem, volledig overstappen op waterteelt van sla. Dat is volgens het bedrijf een stuk duurzamer dan de conventionele teelt, omdat er geen gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Daarnaast worden er in het gesloten systeem geen meststoffen en water verspild.

Bovendien is jaarronde productie met waterteelt mogelijk, schrijft het Noord-Hollands dagblad. Volgens het bedrijf scheelt dat transportkilometers, want klanten die normaal gesproken buiten het Nederlandse slaseizoen – tussen november en april – sla in het buitenland inkopen, kunnen hun sla dan in Nederland blijven inkopen.

Zonne-energie

B-Four Agro werkt op meerdere vlakken aan de verduurzaming van zijn bedrijfsvoering. Zo bouwt het bedrijf op zijn terrein een biovergistingsinstallatie. De installatie, die half november in bedrijf komt, moet jaarlijks 2 miljoen kubieke meter groen gas produceren, goed voor bijna 1.400 huishoudens.

Daarnaast heeft de teler in 2015 776 zonnepanelen gecrowdfund. De 776 nieuwe panelen vormen een aanvulling op de 264 reeds aanwezige zonnepanelen. In het eerste jaar moet het zonne-energiesysteem in totaal 194.000 kilowattuur opwekken.  

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Noord-Hollands Dagblad, B-Four Agro | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij