LED-visnet leidt kleine visjes duurzaam terug naar zee

duurzame visserij

13-10-2016 07:23 | Door: Chris Thijssen

Het Britse bedrijf SafetyNet Technologies verlicht mazen in visnetten, waardoor kleinere ongewenste vissen kunnen ontsnappen. Dat moet bijvangsten terugdringen en de visserij verduurzamen.

Dat meldt Young’s Seafood, een van de grootste Britse producenten en distributeurs van ingevroren, verse en gekoelde visproducten, op basis van onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd door het overheidsorgaan Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science, dat daarvoor technologie van SafetyNet Technologies gebruikte.

SafetyNet Technologies maakt visnetten waarin bepaalde mazen met LED-licht zijn verlicht. Het licht moet kleine vissen, die niet aan de gewenste maten voor de vissers voldoen, terug de zee in leiden.

Bekijk hier hoe de technologie werkt:

Minder bijvangst en verspilling

Uit tests met de technologie bleek dat bij visnetten met verlichte mazen de vangst van te kleine vissen significant kleiner was dan bij reguliere visnetten in de controlegroep. Hieruit concluderen de onderzoekers dat kunstmatig licht, in combinatie met visnetten, kan worden ingezet om de selectiviteit van visserijtrawlers te veranderen.

Dat maakt het voor vissers gemakkelijker om alleen de vis te vangen die ze willen vangen en vermindert de hoeveelheid bijvangst ‘radicaal’, stellen de onderzoekers in een persbericht.  Daardoor wordt minder vis verspild. Bovendien bespaart de technologie vissers tijd en geld, omdat het teruggooien van vis – een extra handeling voor de vissers - niet meer nodig is.

Duurzame visserij

“We geloven dat deze technologie de potentie heeft om de visserij te verduurzamen, door vissers, onze zeeën en de planeet te helpen”, zegt Stuart Caborn, chief supply chain & procurement officer bij Young’s Seafood, in het persbericht.

“Als grootste visproducent van het Verenigd Koninkrijk nemen we onze verantwoordelijkheden voor de planeet zeer serieus. We willen dat de mensen nu, maar ook de generaties erna, kunnen genieten van vis. Dit project is een geweldig voorbeeld van ons Fish for Life-programma voor duurzame visserij en duurzame innovatie.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Young’s Seafood | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij