Landbouwsector onderzoekt ondergrondse wateropslag

duurzame landbouw

11-01-2017 09:15 | Door: Chris Thijssen

Verschillende bedrijven uit de landbouwsector gaan in een project de mogelijkheden voor ondergrondse opslag van drainagewater van boeren onderzoeken. Die technologie moet leiden tot een duurzamere landbouw.

Dat meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NZO).

De bedrijven Delphy, Acacia Water, Broere en de Dienst Landbouwkundig Onderzoek van Wageningen Universiteit onderzoeken in het project samen met verschillende wetenschappers de kansen van een innovatieve technologie, waarbij boeren eigen drainagewater in natte tijden ondergronds opslaan. Het opgeslagen water kunnen ze vervolgens gebruiken voor irrigatie in het droge groeiseizoen.

Duurzame landbouw

De onderzoekspartners verwachten dat tijdens de ondergrondse opslag ziektekiemen worden verwijderd. Daarnaast denken ze dat de oppervlaktekwaliteit van een perceel verbetert doordat voedingsstoffen onder de grond worden hergebruikt en omdat bestrijdingsmiddelen worden verwijderd.

De technologie moet dan ook leiden tot een meer zelfvoorzienende en duurzamere landbouw, met hogere gewasopbrengst en minder risico op plantenziekten, valt in de projectbeschrijving te lezen.

€ 4,3 mln

Het onderzoeksproject is een van de negen projecten in het kader van de Topsector Water. NWO maakt in totaal € 4,3 mln vrij voor deze projecten. Private en publieke partijen investeren daarnaast voor € 808.000 extra in de projecten.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek | Foto: Helen's Photos/Shutterstock.com

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij