Lokale boer krijgt miljoeneninvestering

Lokale boer krijgt miljoeneninvestering

07-02-2014 14:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Amerikaanse BrightFarms situeert boeren naast supermarkten voor vers, goedkoop en duurzaam voedsel. In het bedrijf is nu $ 4,9 mln geïnvesteerd.

Onze kiwi’s komen uit Nieuw-Zeeland, sperziebonen uit Kenia. Al dat transport is weinig duurzaam. Paul Lightfoot, CEO van BrightFarm, wilde vooral een einde maken aan de gewoonte om voedsel de hele wereld over te slepen.

Lightfoot besloot om kassen te bouwen in de wijken waar het voedsel daadwerkelijk verkocht zou worden. Zo was het niet meer nodig om het voedsel te transporteren. Bijkomende voordelen: kostenbesparing en producten zijn veel verser.

“We leven in een wereld waar onze goederen normaliter duizenden kilometers worden getransporteerd. Mexicaanse tomaten worden verkocht in New York. Sla komt uit California in de zomer en uit Arizona in de winter. Smaak staat niet meer voorop, het transporteren is belangrijker geworden”, aldus Paul Lightfoot.

 

Stadkassen

 

BrightFarms plaatst de kassen zo dicht mogelijk in de buurt van supermarkten, maar het bedrijf levert ook verse producten aan eenmanszaken. Middels het aangaan van langlopende contracten met supermarkten gebaseerd op vaste prijzen reduceert hij risico voor alle partijen. Het unieke concept trekt daardoor makkelijker investeerders om de markt op grote schaal uit te breiden.

Eind januari kondigde BrightFarms aan dat een groep investeerders van NGEN Partners, Emil Capital Partners en Ted Caplow een bedrag van $ 4,9 mln investeren in het bedrijf. Met de investering is het mogelijk voor het bedrijf om de werkzaamheden uit te breiden en het unieke concept op grote schaal te delen.

Sinds 2011 heeft BrightFarms zeven grote supermarkten als partners verworven en er zijn momenteel zeven grote commerciële kassen in ontwikkeling. De kassen worden gebouwd in Washington DC, St Louis, NYC, St Paul, Chicago, Oklahoma City, Kansas City en Indianapolis.

 

 

Bron: cleantech | Foto: brightfarms

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij