Boeren kunnen zelf curry-ingrediënten verbouwen

Boeren kunnen zelf curry-ingrediënten verbouwen

10-07-2012 16:04 | Door: Lotte Gerritsen

Britse boeren wordt aangeraden om zelf ingrediënten van Indische curry’s zoals kikkererwten en exotische kruiden te verbouwen. Dit kan de duurzaamheid van de Britse landbouwsector vergroten.

De aanbeveling staat in een rapport van het Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra). In het rapport wordt de Britse voedselproductie bestudeerd en worden aanbevelingen gedaan voor verbeteringen om duurzamer te opereren in de toekomst. Een rapport als dit is erg belangrijk in een tijd waarin de voedselsystemen van de wereld onder toenemende druk staan.

“Met de toenemende honger in de wereld moet elk land een rol spelen in het produceren van meer voedsel en het bevorderen van het milieu”, zegt Jim Paice, minister van Landbouw.

Met de toenemende honger in de wereld moet elk land een rol spelen in het produceren van meer voedsel en het bevorderen van het milieu.Jim Paice, minister van Landbouw

Indische curry

In het rapport werd juist de Indische curry onder de loep genomen, omdat het een populair gerecht is in Groot Brittannië en omdat de ingrediënten allemaal geïmporteerd moeten worden. Het verbouwen van deze ingrediënten in eigen land kan voor boeren een gat in de markt zijn. Door een vermindering van de import wordt tegelijkertijd de CO2-uitstoot gereduceerd.

Klankbordgroep

Volgens het rapport moeten er verder grote veranderingen plaatsvinden binnen de landbouw, de voedselverwerking en de detailhandel om de prijzen binnen de perken te houden en rekening te houden met het milieu. Om deze reden is een klankbordgroep opgericht bestaande uit overheidsfunctionarissen, landbouwvertegenwoordigers en voedselbedrijven. In samenwerking met milieuactivisten en wetenschappers gaat de klankbordgroep op zoek naar oplossingen voor de voedingssector om de impact op het milieu te verkleinen en efficiënter te worden.

Cultuurverandering

Deze oplossingen zijn van uiteenlopende strekking. Zo wordt er gedacht over hoe consumenten kunnen worden aangemoedigd om minder voedsel weg te gooien, wat op dit moment met één derde van het voedsel gebeurt. Maar er zijn ook oplossingen op gedetailleerder niveau, zoals het verkopen van efficiëntere broodroosters om het energieverbruik te beperken. Paice zegt dat deze oplossingen er snel moeten komen: “Er moet een cultuurverandering plaatsvinden binnen de hele voedselketen. Dit is de eerste stap in een langetermijnplan om het waar te maken.”

Er moet een cultuurverandering plaatsvinden binnen de hele voedselketen.Jim Paice

De voedselsector is één van de belangrijkste sectoren in de Britse economie, waar de meeste export en productie plaatsvindt. Daarnaast bevinden één op de zeven Britse banen zich in de sector.

Bron: The Guardian

Foto: Wi Bing Tan

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Lotte Gerritsen

Lotte Gerritsen is redacteur bij DuurzaamBedrijfsleven.nl.



Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij