Duurzame veeteelt verbetert opbrengst in Gelderland, Utrecht

Duurzame veeteelt verbetert opbrengst in Gelderland, Utrecht

15-07-2014 07:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Boeren in Utrecht en Gelderland hebben bewezen dat duurzame landbouw kan leiden tot een beter bedrijfsresultaat.

Het afgelopen jaar hebben 217 boeren in Utrecht en Gelderland geëxperimenteerd met gedoseerde bemesting. Met succes, meldt de LeusderKrant.nl. Bij elkaar gebruikten zij 1,1 miljoen kilo minder stikstof en fosfaat. Tegelijkertijd steeg de opbrengt van grasland met 300 kilo per hectare en van maïsland met 600 kilo per hectare.

Het overmatige gebruik van stikstof en fosfaat leidt tot verontreiniging en eutrofiering van bodem en oppervlaktewater. Onveilig zwemwater in de zomer door blauwalg is een van de gevolgen hiervan.

Daarom hebben in 2013 de provincie Utrecht en Gelderland en Waterschap Vallei en Veluwe het project Duurzaam Bodembeheer geïnitieerd. Met gericht onderzoek werd de juiste hoeveelheid bemesting per boer exact afgemeten. De deelnemers pasten ook de diervoeding aan, zodat er minder fosfaat werd uitgestoten. Verder hielp een zorgvuldig gebruik van landbouwmachines.

Foto: Hindrik Sijens via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij