Rioolslib als meststof voor energiegewassen

Rioolslib als meststof voor energiegewassen

20-11-2014 11:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energiegewassen kunnen uitstekend gedijen op meststoffen uit rioolslib. De reststoffen belanden meestal in afvalenergiecentrales, waardoor waardevolle voedingsstoffen verloren gaan.

Afvalwater is een lastige reststroom. Rioolslib bevat veel waardevolle voedingsstoffen, maar dikwijls ook gevaarlijke reststoffen. Gebruik van het slib voor de verbouw van voedingsgewassen is daarom verboden. In plaats daarvan wordt het gedroogd en verbrand in afvalenergiecentrales.

Volgens Spaans onderzoek is rioolslib echter wel geschikt voor de verbouw van energiegewassen voor biobrandstoffen. In een gezamenlijk onderzoek hebben twee Spaanse universiteiten gedurende 3 jaar verschillende kardoenvelden bemest met rioolslib. Kardoen, een aan de artisjok verwante distel, bevat oliehoudende zaden en is een grondstof voor biodiesel.

De meststoffen haddan een zeer positieve invloed op de groei van het gewas. Vergeleken met de controlegroep produceerde het zwaarst bemeste veld 40 procent meer biomassa en 68 procent meer oliezaden.

Volgens de onderzoekers zijn medicijnresten en andere risicostoffen voor de teelt van gewassen voor biobrandstoffen geen bezwaar. Voorwaarde is wel dat landbouwgebieden voor voedingsgewassen en energy crops strikt gescheiden blijven.

Bron: Science Daily | Foto: EugeneZelenko, via Wikimedia

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij