Luchtvervuiling als mest voor groen dak

Luchtvervuiling als mest voor groen dak

02-12-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De ‘Air Root Purifier’ is een bouwsysteem dat luchtvervuiling gebruikt voor het kweken van gewassen. Producent Jansen Gebiedsinnovatie won er de Innovatieprijs Valleiregio voor.

De Air Root Purifier zet vervuiling van fijnstof, stikstof en ammoniak om in mest. De jury prees de vinding vanwege de lage investeringsdrempel, het duurzame karakter en de mogelijkheid tot brede toepassing.

Met het modulaire systeem kunnen gewassen worden gekweekt op groene daken, gevels, en inpandige oppervlakten. Het type gewas is afhankelijk van de hoeveelheid en de aard van de vuile lucht. Volgens de producent kan biomassa, veevoer of zelfs sla voor menselijke consumptie gekweekt worden met het systeem.

Het levende dak is toepasbaar in de industriële en agrarische sector, bijvoorbeeld op pluimveestallen. De bedenkers zien voor het systeem ook toepassingen als klimaatbeheersing in scholen en verzorgingstehuizen. Door de robuuste en eenvoudige techniek heeft de dakoplossing volgens Jansen een relatief korte terugverdientijd, vijf tot tien jaar.

 

Bron: Regionaal Centrum voor Technologie de Vallei | Foto: Regionaal Centrum voor Technologie de Vallei, via Youtube

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij