Nieuw economisch model voor duurzame visserij

Nieuw economisch model voor duurzame visserij

10-12-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Economen hebben een nieuw managementmodel ontworpen voor de visserij. Het model vermindert het risico op overbevissing, terwijl de opbrengst omhoog gaat.

De huidige opbrengst uit de visserij kan met 20 tot wel 49 procent toenemen door efficiënter te vissen, zonder dat dit tot overbevissing leidt.

Dit concluderen economen Martin D. Smith van Duke University en Ling Huang van de University of Connecticut in hun onderzoek. Uit de analyse blijkt dat een individueel toegespitst beleid per vissersbedrijf kan resulteren in een hogere opbrengst en gezondere vispopulatie.

Bio-economie

Hoewel de onderzoekers de waarde van visquota erkennen, doen deze in hun huidige vorm soms meer kwaad dan goed. Jaarlijkse quota kunnen leiden tot overbevissing aan het begin van het seizoen, wanneer iedere visser zijn slag wil slaan. Smith en Huang adviseren een bio-economische aanpak. Daarbij houdt elk vissersbedrijf in zijn strategie rekening met het aantal schepen, de verschillende seizoenen en de specifieke eigenschappen van de vis.

De resultaten volgen op een zes jaar durend empirisch onderzoek. Smith en Huang evalueerden data uit de garnalenvisserij in de Amerikaanse staat North Carolina. Van ieder schip registreerden ze het tijdstip van de vangst, de hoeveelheid, het gebruikte materiaal en de uiteindelijke verkoopprijs. Ook externe factoren zoals weersomstandigheden en de brandstofprijs namen ze mee in de berekeningen.

Bron: Duke Today | Foto: Joe Dunckley, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij