Biologische landbouw toch concurrerend

Biologische landbouw toch concurrerend

11-12-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Biologische landbouw kan wel degelijk concurreren met de traditionele teelmethoden. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Berkeley Universiteit.

De opbrengst van biologische landbouw ligt inderdaad lager dan die voor conventionele teelmethoden. Maar het verschil is beduidend kleiner dan tot dusver werd aangenomen. De opbrengst ligt gemiddeld 19,2 procent lager, afhankelijk van het gewas. Traditionele graanteelt levert veel meer op terwijl voor peulvruchten de opbrengst bijna gelijk is.

De onderzoekers komen tot die conclusie op basis van een meta-studie van 115 eerdere onderzoeken. Die bevatten samen ruim duizend vergelijkingen tussen biologische en conventionele landbouw, verdeeld over 38 landen en 52 verschillende gewassen. De onderzoeksperiode gaat tot 35 jaar terug. Hoewel de uitgangspunten van de verschillende studies telkens anders waren, zochten de onderzoekers naar datasets die betrouwbare vergelijkingen mogelijk maken.

Voedselvoorziening

Biologische landbouwbedrijven die gewasrotatie en diversificatie toepassen, halen aanzienlijk betere resultaten dan bedrijven met een monocultuur.

De wereldwijde vraag naar voedsel neemt de komende vijftig jaar substantieel toe. Volgens de onderzoekers is het van groot belang de rol van de biologische landbouw in de voedselvoorziening nader te bestuderen. Vanwege de milieu-impact van de landbouw als geheel. Maar ook omdat chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest bij traditionele teelmethoden steeds minder effectief zijn.

Bron: UC Berkeley | Foto: Djof, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij