Regionale productie veevoer is er nog niet

Regionale productie veevoer is er nog niet

15-12-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse veevoerbedrijven en voedselproducenten blijven achter met de regionale productie van veevoer. Een lichtpuntje is wel dat de Nederlandse teelt van soja in een jaar tijd ruim is verdrievoudigd.

Het Centrum Landbouw en Milieu (CLM) concludeert in het onderzoek Monitor Regionaal Eiwitrijk Veevoer dat de regionale teelt van veevoer in twee jaar tijd met 1 procent is gestegen. Dat is onvoldoende om de doelstellingen van het Verbond van Den Bosch, over de verduurzaming van de vleessector, te halen. Daarin heeft een groot aantal veevoerbedrijven, vleesbedrijven en supermarkten afgesproken in 2020 de helft van het veevoer lokaal te produceren.

Volgens het CLM zijn twee bedrijven in staat die doelstellingen te halen. Kaasmakerij Cono en kalfsvleesproducent  VanDrie Groep laten volgens het Centrum zien dat de afspraken haalbaar zijn. Vooral supermarkten en eierproducenten blijven achter. Het onderzoek van CLM, in opdracht van Milieudefensie, omvat 22 verschillende bedrijven, waaronder partijen die niet bij het Verbond van Den Bosch zijn aangesloten.

Regionale teelt van veevoeders leidt tot minder ontbossing en maakt het sluiten van de kringloop gemakkelijker. Volgens CLM zou de sector als geheel meer informatie moeten verzamelen over de voordelen.

 

Nedersoja

 

Als veevoer is Nederlandse soja nog te duur. Toch is de sojateelt in ons land bezig aan een gestage opmars. In 2013 telde Nederland tien lokale sojatelers. In 2014 is dat aantal toegenomen tot 35. De opbrengst is zo’n drie ton soja per hectare per jaar. Per hectare is de opbrengst vergelijkbaar met die van Brazilië. Het rendement van de sojateelt is ongeveer gelijk aan zomergranen. Om zich te meten met wintergranen is een opbrengst vereist van 3,5 ton per hectare.

De levensmiddelenindustrie is de belangrijkste afnemer van Nedersoja. Die bedrijfstak betaalt ook de hoogste prijs. Vooral omdat de Nederlandse consument geen genetisch gemodificeerde soja in zijn voeding wil.

Volgens onderzoeker Ruud Timmer van de Wageningen Universiteit is het op termijn mogelijk om Zuid-Amerikaanse soja in de veevoederindustrie te vervangen door soja van eigen bodem. Nederlandse biologische boeren mengen duurdere Nederlandse soja al bij. In het buitenland is nauwelijks gecertificeerde biologische en GMO-vrije soja te vinden. Voor een verdere groei van de sector hebben boeren behoefte aan nieuwe gewassen die meer opleveren en eerder plukrijp zijn.

Bron: CLM, FoodHolland, Wageningen Universiteit | Foto: Sean Ganann, via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.



Nieuws over landbouw en visserij

De landbouw en visserij staan voor grote uitdagingen om de wereld te voeden zonder de aarde verder uit te putten. Zowel de tuinbouw, akkerbouw, sierteelt en veeteelt als vissers ontwikkelen innovaties om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzame producten te leveren. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Landbouw & Visserij